KAMEN KOT PLAMEN

V medijih in na družabnih omrežjih že krožijo pozivi k manjši uporabi nagrobnih sveč. Kljub zakonski ureditvi, po kateri morajo proizvajalci sveč plačati za njihovo predelavo, se mnogi tega ne držijo.

 
Ker si Geomulci prizadevamo za manj odpadkov in čistejše okolje, želimo spodbuditi okolju prijaznejši način obujanja spomina na bližnje, ki so se od nas poslovili. Plastične sveče, ki jih prižigamo, so ob slabi stopnji reciklaže bolj znamenje večnih odpadkov. Zagotovo ne želimo bremeniti okolja in s tem pitne vode s takšnim načinom.

Iz teh razlogov nadaljujemo akcijo KAMEN KOT PLAMEN!

 
Zavedamo se tradicije in simbolike prižiganja sveč kot luči za večno življenje, vendar si Geomulci težko predstavljamo nekaj bolj »večnega«, kot je kamen. Kamnine so nastajale milijone let pred nami in bodo obstajale še dolgo.

Prižiganje sveč lahko simbolno zamenjamo s kipci iz prodnikov ali posebnimi kamni, ki smo jih na kakšni poti shranili v žep za spomin.
 

 

Nanje lahko napišemo kakšno pesem, rek ali s permanentnim pisalom. Če smo radi ustvarjalni, narišemo ali naslikamo kakšen skupni spomin, predmet ali srce. Tukaj lahko kupite lepo poslikan kamen. Nekaj predlogov lanskih posameznikov, ki so se pridružili akciji tudi v albumu fotografij na naši FB strani.

Morda je na prvo žogo ideja res izjemno čudna, kot vsaka nova ideja, ki vse postavi na glavo. Ampak vsake toliko časa se mora roditi kakšna sprememba za boljši jutri.

Ideja niti ni nova ali čisto naša, trudijo se že posamezniki in Ministrstvo za okolje in prostor z virtualno svečo , ampak dokler ne stopimo skupaj v dejanjih, so spremembe majhne. Zato potrebujemo vašo pomoč, da ne bodo samo na treh grobovih sijali kamni namesto sveč. Naj naša dejanja vodijo v boljšo prihodnost.

Še nekaj predlogov

Če se res ne moremo upreti želji po tradiciji in magičnemu soju ognja, lahko kupimo sveče v steklu iz svečemata, ki ga najdemo na nekaterih pokopališčih (podatek v povezavi star in nepreverjen).

OILRIGHT ponuja sveče iz odpadnega olja, ki je sicer škodljivo okolju, če ga ne odvržemo pravilno. Naročite lahko tudi komplet za samostojno izdelavo in porabite svoje olje.

Čebelji vosek je prav tako krasna alternativa navadnemu vosku iz nafte, ki ga lahko vlijemo v steklen kozarec. Ostanke sveče postrgamo s stekla in ga lahko ponovno uporabimo naslednje leto. Izbrano samostojno svečo lahko damo v kozarec za vlaganje na pesek ali prodnike kot na spodnji sliki.

 

Ker ne želimo lačnih ust v družinah svečarjev, lahko stopimo do njih z okrašenimi ali barvnimi steklenimi kozarci in jih prosimo, da nam jih napolnijo.

Idej je še mnogo, prosim podajte še svoje. Najboljše bomo delili na naši spletni strani. Kjer je volja, tam je pot.