Živa semena

Danes, 22. 4.,  praznujemo dan Zemlje. Ob tem smo zbrala nekaj posnetkov poskusa, ki je v zadnjem mesecu potekal na našem Instagram profilu in sestavili filmček z navodili in rezultati.

Poskus je enostaven in lahko traja en teden ali tri, odvisno od tega koliko smo radovedni. Vsak dan nas čaka kakšna sprememba, ko opazujemo rast od začetnih kalčkov do pravih rastlinic. 

Vesela na delo! 😉

Seznam spletnega gradiva za učenje na daljavo

Na spletu obstaja že kar nekaj spletnih strani, ki ponujajo učne ure, posamezne naloge in različne vsebine za popestritev učenja. Ko sem pri Tjaši I. Lešnik, prof. specialne in rehabilitacijske pedagogike, zasledila nekaj teh spletnih strani, sem pomislila, da bi jih bilo dobro združiti v en seznam. Razdelila sem jih glede na razrede in posamezne predmete kolikor je to mogoče.

Seznam se lahko dopolni. Če najdete še kaj koristnega in uporabnega, mi lahko pišete na geomulci@gmail.com.

Kamen kot plamen

Ker si Geomulci prizadevamo za manj odpadkov in čistejše okolje, želimo spodbuditi okolju prijaznejši način obujanja spomina na bližnje, ki so se od nas poslovili. Plastične sveče, ki jih prižigamo, so ob slabi stopnji reciklaže bolj znamenje večnih odpadkov. Zagotovo ne želimo bremeniti okolja in s tem pitne vode s takšnim načinom.
Iz teh razlogov začenjamo »akcijo« KAMEN KOT PLAMEN.

Bleščeča zabava s kristali

Zakaj geologija? Kaj je to?

»Kaj študiraš, arheologijo? Kako, geodezijo?« To so bila pogosta vprašanja glede mojega študija in poklica. Redko se najde kdo, ki ima prijatelja geologa. Prava zabava. Ko potem malo razložim, se jim zdi zanimivo, težko ali brezvezno. Vse to se mi zdi isto razumljivo in povsem prisrčno.

Ampak geologi se moramo vprašati, kakšna čudna vrsta naravoslovcev smo, da so vsi kar pozabili na nas. Še več, ameriška nadaljevanka The Big Bang Theory se nam celo posmehuje. Kako je možno, da tako temeljna veda zaide v tolikšno pozabo? Mogoče gre paleontologiji (veja geologije) malo bolje zaradi veličastnih in skrivnostnih dinozavrov in Rossa iz nadaljevanke Friends. […]

Učenje z naravo

Vrnimo otrokom naravo

Rahlo provokativni naslov se ni utrnil zgolj slučajno. Želim opozoriti ali vsaj spodbuditi razmišljanje o času in načinu, ki ga otroci preživijo v naravi. Spominjanje na našo mladost, ki je bila bolj igriva, družabna in preživeta na svežem zraku, je že dobro prebavljena tema. Da ne bom predolga; raje kar predpostavimo, da smo prišli do skupnega dogovora in se s tezo, da smo živeli bolj zdravo otroštvo, vsaj delno vsi strinjamo. Vsekakor moramo sprejeti drugačne čase. Razvoj in napredek gresta naprej, digitalna doba je tukaj in seveda se morajo naslednje generacije tudi v to lepo udomačiti, sicer kratko malo ne bodo preživele. […]

Čudovita harmonija žive in nežive narave

Geomulcem na pot

Kot marsikdo v današnjem času nadaljujem »kariero« na samostojni poti. Po končanem študiju sem dobila čudovito službo. Našla sem ljubezen do ustvarjalnega dela z otroki in do predajanja znanja o naravi in njenih zakonitostih. Zato se tudi odpiram svetu (zaenkrat Sloveniji), da bom lahko nadaljevala svoje poslanstvo, ki je učenje in vzbujanje zanimanja ter navdušenja do narave pri ljudeh, predvsem otrocih. Narava je pač zakon! Vsaj zame, morda tudi zate, ali pa ne. Nič hudega. Smo različni, kar je nadvse čudovito in dela naše okolje celovito. Ravno tako se ta celovitost in raznolikost kaže v naravi – kar je že prvi primer osupljivosti narave, ki ga lahko prenesemo v razumevanje sebe, družbe in nasploh okolice. […]